Windsor Square Classic

We are excited to share our 14 page spread in the most recent issue of Luxe Magazine July/ August 2017 Issue. Here are snippets of before and after photos of our recently published Windsor Square remodel and full home update. See below for before and after photos.  

AFTER

BEFORE

Tudor Modern

We are excited to share one of our recently completed projects, featured in Architectural Digest! Here are some of the hidden details our office executed to achieve this beautiful product.

Architectural Digest: Eclectic Los Angeles Home

The goal for the project was to upgrade a 1920’s Tudor home for a modern family, and add on extra square footage for livable spaces and a new master suite. We were able to reconfigure the layout of the existing house to accommodate the living spaces that open out the back patio and yard, and use the addition as an architectural element that hosts the master suite. We designed a modern appendage that married with the form of the original traditional Tudor structure, while accentuating the hierarchy of the new master suite space. In order to fit the pool on site, our solution was to locate it against the new addition, giving it the ability to visually function as a water feature, as viewed from the master bedroom. To pull of the design, there were a couple crucial details we kept our eye on.

First, in order to keep the form of the addition pure, we had to remove used built-in gutters to collect the water from the new roof.

We also allowed for a deepened threshold, so it could be used as a seating ledge from inside the house.

Jardinette Revival

We have recently started work on bringing new life to a nearly forgotten LA gem: The Jardinette Apartments. Built in 1928, it was the Richard Neutra’s first US commission, and his first mark of modernism and International Style in America. Utilizing a reinforced concrete shell as its primary structural element, it was truly a foreign and unique object among the wood-framed construction which stamped the LA landscape. The apartments were designed for the urban dweller, focusing on efficient use of space and storage, taking advantage of every square inch. The large steel windows were designed to provide ample daylight, and look out to the central garden, after which the “Jardinette” was named.

Through the years, the building has become dilapidated, but while some of the original features were stripped away or replaced, there are still many cases of original details that make this building unique. Due to the fascinating history behind the structure, it was designated as a Los Angeles Historic-Cultural Monument in 1988.  Partnering up with Clippinger Investments, Barbara Lamprecht, and Nous Engineering, we are working to restore this structure for a new generation of modern urban dwellers. Stay tuned for updates.

John Muir Middle School Debuts Outdoor Learning Space

Burbank Leader    October 21, 2016

The Agency for Civic Engagement(ACE) Center empowers students to improve under-served communities through architecture,design, business, and interdisciplinary skills.  Students work collaboratively across disciplines to combine their skills and test their fields of study on real projects for the public good.

The Agency for Civic Engagement(ACE) Center empowers students to improve under-served communities through architecture,design, business, and interdisciplinary skills.  Students work collaboratively across disciplines to combine their skills and test their fields of study on real projects for the public good.

By Mark Kellam Contact Reporter

A new outdoor classroom was dedicated on Friday at John Muir Middle School on a site where a condemned bungalow had previously been located.

The 40-seat, 2,000-square-foot classroom is the result of a partnership the school formed with Woodbury University's School of Architecture and Nickelodeon.

Led by Woodbury professors Jeanine Centuori and Oscar Corletto, a group of nine upper-class students in the architecture school conducted interviews with

Muir teachers, staff and parents to see what they envisioned for the space, according to school officials.

Starting this past January, the Woodbury students began building the walls, stage and seating for the classroom.

In May, as part of Nickelodeon's "Viacommunity Day," more than 50 volunteers from the company dug holes as well as planted hedges, trees, greenery and filled the space with more than 25 cubic yards of mulch.                                                                                                                             

 

http://www.latimes.com/socal/burbank-leader/news/tn-blr-me-muir-outdoor-classroom-20161019-story.html

 

 

The Architecture of Burning Man

Burning Man is an annual congregation of artists, creators, and dreamers that takes place in the Nevada desert. For a little over a week, the desert is filled with incredible art instalations, mobile dance parties, and themed events throughout the campgrounds where the participants stay. Burning man is a "leave no trace" event, so everything that is brought in must be taken out. For this reason, some of the larger structures and installations are designed and built so they can be burned at the end of the event. Notably, these structures have a grand architectural presence on the open desert, and reveal some interesting techniques about wood construction. The grand scale and construction details are even more impressive when realizing the 1-2 week timeline for errection of the structures, before they are reduced to a pile of ash. Below are 3 structures from this year's Burning Man, showing their exterior, interior, and the final burn.

-Xander Tertychny

Lighthouse of Black Rock City

Lighthouse of Black Rock City

The Temple

The Temple

Catacomb of Veils 

Catacomb of Veils 

KITCHEN FOR THOUGHT

Whether for practical reasons, cost-effectiveness or comfort, kitchens end up looking a lot like... well... every other kitchen.  For a space that very often opens up to other areas of the home in which both amateur chefs and seasoned cooks spend a lot of time, kitchens ought to be considered a living space in their own right.  Whether minimalist (islands built on legs), mid-century inspired (yellow and teal accents), driven by materials (blonde woods), or more decorative accents (bright colors and/or art);  let these kitchen designs feed your imagination.

#kitchen #cuisine #Küchen #cucine #cocinas

Source/designers: Camilla Miehe Renard; Cesar; Henry Built; Cesar

Source/designers: Camilla Miehe Renard; Cesar; Henry Built; Cesar

Source/designers: unknown(Pinterest), We Do Wood, Doherty, Turbulences Déco, Kennedy Nolan

Source/designers: unknown(Pinterest), We Do Wood, Doherty, Turbulences Déco, Kennedy Nolan

Source/designers: unknown(Pinterest), Studio Four, unknown(Pinterest), unknown(Pinterest)

Source/designers: unknown(Pinterest), Studio Four, unknown(Pinterest), unknown(Pinterest)

Vignettes by: Notch, Carom, unknown(Pinterest), Apostoph9, Sarah Jayne

Vignettes by: Notch, Carom, unknown(Pinterest), Apostoph9, Sarah Jayne

-Emmanuel Cobbet

CONSTRUCTION MANDALA #1

A mandala is a Hindu or Buddhist graphic symbol which represents the universe, usually in the form of a circle divided into four separate sections or bearing a multiple projection of an image.   

The act of viewing or making one is considered to be highly meditative.  I stumbled across the geometry involved while making repetitious collages out of one image, noting that while I was working I felt collected.  After some research I found that what I was doing was in fact something human beings have been doing for thousands of years.

I am constantly on the lookout for interesting shapes, colors, textures, contrasts, and lighting to make a mandala with and shooting progress shots of JSA’s projects gives me many opportunities for this.

-Chris Sowers

 

 

3RDLA

Los Angeles is often reduced to a handful of stereotypes. In its infancy, it was the agricultural West with opportunities for industry, oil, and filmmaking. Following World War II, L.A. was the home of the modernist American Dream, with suburban sprawl, freeways, and smog. As populations move back into urban centers, cultural shifts and new transportation infrastructure are redefining the built environment.

-KCET

Join the conversation at:

www.kcet.org/discussion/what-features-will-define-las-future

AN OPTIMAL WORKSPACE

As we move into the twenty-first century it has become evident that we are hungry for a new understanding of what our workspaces not only look like but how they can enhance our work life and productivity. Here are a few principles I keep in mind when creating a workspace:

LIGHTING

www.sheyi.com

www.sheyi.com

Natural light contains what is called "blue light". It increases dopamine levels, boosts the immune system and lowers cortisol levels. This means that being in a naturally-lit room will make you feel less anxious, happier and more productive.

INDOOR AIR QUALITY

Wilson Architects - Australia

Wilson Architects - Australia

Indoor air is essential in establishing a productive work space. Good air circulation and outdoor air is great for any work environment, adding plants can enhance it even further. Research shows plants instantly boost productivity by 15% in creating an optimal concentration while amplifying workplace satisfaction.

PRIVATE/PUBLIC SPACES

Built by Domaen

Built by Domaen

A workspace that provides a private/public layout is optimal. Having a private space for focus and concentration with the flexibility of transitioning into a public area that can facilitate dynamic collaboration is more in line with our Twenty-first century needs.

FLEXIBILITY AND COMMUNITY

Multifunctional, auditorium-style steps in New York’s co-working space Neuehouse, designed by Rockwell Group, are used for meetings, lectures and concerts; photos Eric Laignel.

Multifunctional, auditorium-style steps in New York’s co-working space Neuehouse, designed by Rockwell Group, are used for meetings, lectures and concerts; photos Eric Laignel.

Having communal areas to interact with colleagues is a great way to break away from the monotony of the workday. It is an ideal catalyst to bond and collaborate with coworkers.

INDIVIDUALITY

AcousticPearls Architects

AcousticPearls Architects

Homogenous "herded" workspaces are thankfully dying out. Businesses are becoming aware that when a team member has a sense of a space they are more creative in their contributions to the collective. 

 

-Malek Alqadi

LANDSCAPE CONTEXTUALISM | Part 1

Contextualism is the reaction of architecture to its environment – it is how buildings and forms fit into their surroundings. There are various approaches and to creating modern designs the fit within the context they are placed in – wheather it is through use or vernacular typology, environmentally responsive forms, use of appropriate materials, or responses to surrounding landscapes. The following are a few examples of interesting design approaches that respond to the environments they have been places in.

Forest House

The first is a recreational cabin in Utrecht, Netherland, designed by Zecc Architecten. The form is a traditional gable cabin typology, designed in a modern, open style. The choice of materiality -shake and wood siding – reflect on traditional material choices, but detailed in a very clever way, transforming the siding slats into operable louvers which retract and open up the interiors to the forest.

The first is a recreational cabin in Utrecht, Netherland, designed by Zecc Architecten. The form is a traditional gable cabin typology, designed in a modern, open style. The choice of materiality -shake and wood siding – reflect on traditional material choices, but detailed in a very clever way, transforming the siding slats into operable louvers which retract and open up the interiors to the forest.

The Residence of Daisen by Keisuke Kawaguchi + K2 Design redefines what a typical house is, by pulling apart each room, and placing the series of inter-connected volumes in the middle of a forest. Aside from preserving the natural landscape, each room becomes surrounded by the forest.

The Residence of Daisen by Keisuke Kawaguchi + K2 Design redefines what a typical house is, by pulling apart each room, and placing the series of inter-connected volumes in the middle of a forest. Aside from preserving the natural landscape, each room becomes surrounded by the forest.

The Loblolly House by Kieran Timberlake features an exterior wood screen system, with planks arranged in random patterns to reflect the gaps of light between trees in the forest behind the building; on the front the house opens up completely to the view of a lake. The structure is lifted off the ground, sitting angled pilotis that mimic the tree trunks around the building.

The Loblolly House by Kieran Timberlake features an exterior wood screen system, with planks arranged in random patterns to reflect the gaps of light between trees in the forest behind the building; on the front the house opens up completely to the view of a lake. The structure is lifted off the ground, sitting angled pilotis that mimic the tree trunks around the building.

Desert

In the desert, which often times has monotonous stretches of repetitive features, camouflage can be powerful tool to blend in without disturbing the landscape. The Lucid Stead installation took and old cabin, which was a noticeable object in the empty landscape, and transformed into a much lighter structure though use of mirrors that reflect the surrounding desert make the cabin appear with a mirage-like quality.

In the desert, which often times has monotonous stretches of repetitive features, camouflage can be powerful tool to blend in without disturbing the landscape. The Lucid Stead installation took and old cabin, which was a noticeable object in the empty landscape, and transformed into a much lighter structure though use of mirrors that reflect the surrounding desert make the cabin appear with a mirage-like quality.

Amangiri Resort and Spa, a collaboration between Marwan Al-Sayed, Wendell Burnette, and Rick Joy, is a series of structures sited against rock formations in Southern Utah. Through use of neutral pastel colors and stone features that are delicately built in/around the rocks, the designers are able to preserve the landscape and blend in the buildings without causing a visual disturbance.

Amangiri Resort and Spa, a collaboration between Marwan Al-Sayed, Wendell Burnette, and Rick Joy, is a series of structures sited against rock formations in Southern Utah. Through use of neutral pastel colors and stone features that are delicately built in/around the rocks, the designers are able to preserve the landscape and blend in the buildings without causing a visual disturbance.

The desert is often associated with a nomadic lifestyle, that rely on mobile living conditions. Prefab houses like Rock Reach House in Yucca Valley have a sense of lightness and impermanence – it can be disassembled and moved as easily as it was dropped into the surrounding rocky landscape in the first place. The use corrugated corten steel siding panels and wood patio planks blend in well against the orange rocks. If you love this house, you could rent it for the weekend!

The desert is often associated with a nomadic lifestyle, that rely on mobile living conditions. Prefab houses like Rock Reach House in Yucca Valley have a sense of lightness and impermanence – it can be disassembled and moved as easily as it was dropped into the surrounding rocky landscape in the first place. The use corrugated corten steel siding panels and wood patio planks blend in well against the orange rocks. If you love this house, you could rent it for the weekend!

- Xander Tertychny 

THE BOWTIE PROJECT

JSA often works with the ACE Center (Agency of Civic Engagement) at Woodbury University. Below are photos of last semester’s studio work:

THE BOWTIE PROJECT

The ACE architecture studio, in collaboration with California State Parks and Clockshop has built several structures on the grounds of the Bowtie, a nineteen-acre site adjacent to the LA River.  This site is slated to become a permanent State Park for Los Angeles.  Clockshop manages cultural programming that is open to the public during the lengthy planning process required to implement this public infrastructure.  These projects by Woodbury students are used during campout events, film presentations, poetry readings, and other cultural events open to the public. 

Media for Social Justice Students collaborated with architecture students to create a video of the projects created during the Spring 2016 semester.

Media for Social Justice Students collaborated with architecture students to create a video of the projects created during the Spring 2016 semester.

The Outdoor Classroom for John Muir Middle School

Architecture students designed and built a classroom on the campus of the John Muir Middle School in Burbank, CA.  This design gives form to this leftover space and creates a functional classroom under the canopy of trees.  Plastic wood is used in non-conventional ways to create textures and patterns.

-Sonny Ward

 

 

 

What's Inside My House?

A selection of progress photos from a recent project showcasing vital pieces of the house which you never see or think about (unless they stop working). 

A selection of progress photos from a recent project showcasing vital pieces of the house which you never see or think about (unless they stop working). 

-Corey Miller